Till Mongoliet

Man kan i princip säga att det finns två sätt att ta sig till Mongoliet från Sverige och Europa. Det ena är att åka med den transsibiriska järnvägen och då välja den sträckning som har stopp i Mongoliet. Det andra sättet är att flyga från Sverige till Ulan Bator med några byten under vägen.

Transsibiriska järnvägen

Många är det som drömmer om att någon gång åka med den Transsibiriska järnvägen, varför inte passa på om du ska till Mongoliet? Det är en fantastisk resa där du passerar flera tidszoner, otroliga landskap och resan blir en del av målet. Järnvägen har funnits i över hundra år, från början byggde man den för att kunna transportera varor till och från Sibirien. Då var det den enda väg som fanns dit. Numera är det mest turister som åker med tågen här även om det fortfarande används till transport en hel del. Så om du väljer detta fantastiska färdsätt till Mongoliet, se då till att välja rätt rutt. Det finns nämligen tre stycken olika att välja mellan. Den Transsibiriska, den Transmanchuriska och den Transmongoliska, det är alltså den tredje som gäller för resa till Mongoliet. Antingen stannar man i Mongoliet eller så reser man vidare efter några dagar till slutstationen Peking. Det beror helt enkelt på hur lång du vill att din vistelse ska vara och vad du vill få ut av den.

Priset för denna resa varierar, allt beror på med vilken komfort du vill resa, om du vill stanna någon stans under vägen etc. Du kan åka för allt från 3000 kronor till 30 000 kronor, det är helt upp till dig. Tänk bara på att fixa alla visum som krävs för resan i god tid. Särskilt när det gäller visum till Ryssland kan det ta tid. Tåget stannar alltså i Ulan Bator i Mongoliet, vill man resa vidare i landet därifrån får man ordna annan transport.

En bra sajt för att hitta mer information om Transsibiriska järnvägen och tågresande utomlands är Tåg.nu.

Flyg

Om du vill komma till Mongoliet snabbt och smidigt för att stanna där en längre tid, ja då är det nog bäst att ta flyget. Det finns flera destinationer men den bästa är kanske ändå att flyga till Ulan Bator. Du kan åka med flera flygbolag dit, dock så finns det inga som går direkt från Sverige utan du måste byta under vägen. Beroende på vilka du åker med så varierar det var i världen du byter flyg. Bland annat kan du byta i Berlin och Moskva eller varför inte Peking, även priserna varierar mellan de olika bolagen. Som billigast blir det om du åker via Moskva, då åker du med ryska Aeroflot från Moskva. Då kan du få en resa tur och retur Stockholm för ca 5500 kronor. Snabbast och dyrast är det att åka med SAS till Moskva och sedan åka vidare till Ulan Bator med Miat som är Mongoliets egna flygbolag. Då brukar prislappen för en tur och returresa hamna på runt 10 000 kronor. Man väljer helt enkelt själv vad man prioriterar och hur värt man tycker det är att komma fram snabbt.

Bil

Älskar du att köra bil och har en fyrhjulsdriven bil i gott skick? Ja då kan du faktiskt köra bil hela vägen från Sverige till Mongoliet via Ryssland. Det är runt 8000 km från Stockholm till Ulan Bator, hur lång tid det tar väljer man lite själv. Det skulle kunna gå att köra på fyra-fem dagar om man sträckkör dygnet runt. Men man kanske vill se lite av landskapet, stanna för att sova och så vidare. Vi skulle nog rekommendera att man har två veckor på sig för denna långa resa. Alternativet att hyra en bil på plats är inte heller så dåligt.