Ta sig runt

Det går att ta sig runt med bussar i Mongoliet, dock får man räkna med skakiga grusvägar och inga bekväma resor. Vägnätet är inte särskilt effektivt uträknat och det finns väldigt få om ens några asfalterade vägar alltså. Dessutom är det väldigt bra att man planerar sin resa med buss i god tid innan så att man vet exakt vilka bussar man kan åka med vart och var ungefär på kartan man ska gå av. De ropar sällan ut hållplatser och det kan vara lite klurigt att veta därför när man ska av.

Om man vill utforska landet på egen hand kan det vara en idé att hyra bil. Eller åka med en guidad tur. Det finns flera turistorganisationer som anordnar rundresor i landet och man kan få riktigt bra behållning av en sådan resa. Det går även att ta sig fram med häst, mongolerna själva rider gärna hellre och de flesta har hästar utanför städerna. Nomadfolket är kända för att använda och hålla hästar. Man har racingtävlingar och allt möjligt, hästarna man använder är normalt sett av den egna mongolska rasen. En mycket tålig och ganska liten häst som är mycket stark i kroppen.

Att resa runt i Mongoliet blir verkligen en upplevelse som du kommer att ha med dig resten av livet. Bara landskapet gör dig mållös, alla djur du kan se, människorna du möter, allt i en fantastisk symfoni av färger och klarblå himmel.