Ulan Bator
Detta är huvudstaden i Mongoliet och även ett av de mest berömda stoppen på den transsibiriska järnvägen. Ulan Bator bildades redan år 1639 och var från början en vandrande klosterstad. Folket i Mongoliet är ju från början ett nomadfolk och fortfarande lever nästan hälften av befolkningen på det viset. Man bor i tält som kallas Jurtor och flyttar sig och sin boskap för att hela tiden vara på det mest fördelaktiga stället där dem kan beta och dricka. Staden Ulan Bator flyttades alltså även den omkring i början, det var inte förrän 1778 som den stannade helt och blev bofast där den ligger idag.
Staden ligger en bit österut om centrala delarna av landet och ca 1300 meter över havet. Ovanför den tronar det mäktiga berget Bogd Khan Uul och vid sidan av den flyter floden Tuul. Här i inlandet är det långt till närmsta kuststräcka, hela landet är ju så kallat inland då det ligger hopklämt mellan Ryssland och Kina. Kanske var det tillgången på färskvatten från floden som fick staden att stanna just här. Kulturlivet i Ulan Bator är rikt, det finns flera olika museum som är riktigt intressanta att besöka. Bland annat deras naturhistoriska museum, landets nationalmuseum och Zanabazarmuseet. I det sistnämnda kan du ta del av massor med härlig mongolisk konst. Det finns även ett operahus i Ulan Bator som invånarna med all rätta är mycket stolta över. Kulturen i staden får stor plats och är mycket viktig för dem som bor här vilket är en stor fördel för oss som besöker den.
Saker du inte får missa i Ulan Bator
Det finns massor av sevärdheter i den här staden, och självklart finns det några som har det lilla extra. Platser du inte får missa helt enkelt. Först och främst har vi stadens absolut viktigaste kloster. Ulan Bator var ju en klosterstad från början och det märks väl här. Klostret heter Gandan klostret och är ett av de väldigt få som finns kvar efter kommunismens framfart under 1930-talet.
Det absolut bästa och mest givande museibesök du kan göra i Ulan Bator är antagligen på det nationalhistoriska museet. Här finns allt från meteoriter man hittat i området till dinosaurieskelett man grävt upp i den välkända Gobiöknen. Plus mycket, mycket mer, det finns guider på engelska för den som vill veta lite mer men hur man än gör kommer det att bli en upplevelse som stannar med en resten av livet.
Det största torget i Ulan Bator heter Sükhbaatar square och har en hel del att erbjuda. Bland annat står här vackra statyer av de bägge hjältarna i landet; Djingis Khan och Sükhbaatar. Det är en utmärkt plats att bara sitta och titta på förbipasserande människor på. Ta del av det myllrande livet i staden.
Hit och runt
Om du inte kommer med tåget från den transsibiriska järnvägen utan med flyg så är det en bit in till staden. Enklast är det att ta en taxi vilket kostar mellan 50 och hundra kronor, vi rekommenderar här att du prutar lite, annars kan det bli betydligt dyrare. Förhandla alltid fram priset innan ni åker, annars kan det bli jobbigt när man kommer fram.
Väl inne i staden så kan det vara en bra idé att åka taxi, det är billigt bara man har huvudet på skaft och inte låter sig luras. Det finns bussar och dem har bra och täta tidtabeller men det kan vara lite krångligt när man är ny i stan att komma av på rätt hållplats. Det går fort och det är inte alltid de ropar ut vad nästa stop blir. Men det är ett spännande sätt att ta sig runt och kan bli ett äventyr i sig.
Lite om stadens historia
Från det att staden stannade på sin slutgiltiga plats där den nu ligger på slutet av 1700-talet så växte den mycket snabbt. Under 1800-talet var det en blomstrande handelsstad och väldigt viktig för tehandeln mellan Ryssland och Kina. I början av 1900-talet blev staden huvudstad för Mongoliet då landet blivit självständigt. Dock blev Mongoliet återigen invaderat redan 1919 men då hade man ett bra försvar och det var då den mongoliske generalen Sükhbaatar blev nationalhjälte. Denna batalj blev så starten på det man kallar för den Mongoliska revolutionen som tog slut 1924 och det var då staden fick sitt namn Ulan Bator som betyder ”den röde hjälten” för att hylla generalen.